Performans Yönetimi ve Yetkinlik Değerlendirme
Performans Yönetimi ve Değerlendirme sistemleri çoğunlukla başarılı iş performansı için edinilmesi gereken örgütsel ve mesleğe özel yetkinliklere dayanır.
Performans Yönetim sistemlerine dahil edilen bileşenler şunları içerir;
- Amaçlar ve hedefler
- Üstlerin Gözlem ve Değerlendirmeleri
- Bireysel Gelişim Planları
- 360 Derece Geri Besleme Sonuçları
Bu süreçler genellikle yıllık olarak uygulanmaktadır. Ara değerlendirmeler 3 ayda bir gözden geçirerek uygulanabilirler. Süreç, İş Tanımları, pozisyon şartları, bölüm amaçları ve hedefleri gibi belgeler üzerinden yürütülür. Birim / maliyet / hata / üretkenlik gibi performans ölçütleri, kabul edilebilir iş performansı düzeylerini belirlemek için kullanılabilir.
Değerlendirme sonuçları, prim sistemi, performans belirleme, maaş ve/veya haklar artırımı gibi kazanımları belirlemek için kullanılabilir. Bu süreçler, çalışanları olağanüstü bir iş performansı için ödüllendirmek ve tanımak için kullanılabilir.
Bir çalışanın performansını değerlendirirken, denetçiler ve yöneticiler, bu kişinin eşitleri veya doğrudan iş sonuçlarını dikkate almakta yararlı olabilir. Denetçiler ve yöneticiler, bu kişiyle birlikte çalışan başkalarının yorumlarını istemek suretiyle bu geribildirimleri kendi başlarına toplamaya çalışabilir.
Bununla birlikte, doğrudan Performans Yönetim Sürecine 360 derecelik geribildirim anketinin sonuçlarını dahil etmek en sağlıklı yöntemdir. Bu 360 derecelik geribildirim, yöneticinin kurum içindeki iş performansı hakkında daha iyi bir resim edinmesine yardımcı olmak için niceliksel ve metin tabanlı geri bildirim içerebilir.
Başkasından üstün olabiliriz. Asıl önemli olan şey, dünkü halimizden
üstün olmamızdır.
Hint Atasözü